Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız

Tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra koyun.

Kuru fasulyeyi haşladığınız suyu dökmeyin

Soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayın. Bu bitkileriniz için çok yararlı ve sağlıklıdır.

Baklagili ıslatmayı unuttuysanız

Baklagilleri bir gece önceden suda bekletmeyi unuttunuz ve akşama bu yemeği yapmak istiyorsunuz. Hiç üzülmeyin, yemeğinizi kısa sürede hazırlayabilirsiniz. Nasıl mı? Tencerenin içine kullanacağınız kadar bakliyatı soğuk suyla birlikte koyun ve kaynatın. Kaynadıktan sonra 5 dakika daha ateşte tutun. Sonra tencerenizi ateşten alıp 1 saat kadar kapağı kapalı olarak bekletin. Böylece 1 gece önceden ıslatmış gibi yemeğiniz pişirmeye hazır olacaktır.

Piyazlarda kuru bakliyat

Kuru bakliyatı soğuk olarak salatalar veya piyazlarda servis etmek üzere pişiriyorsanız, bakliyatı haşladıktan sonra kendi sularının içinde soğumaya bırakın. Bu yöntem, kuru bakliyatların kabuklarının açılmasını önler. Üstelik daha bir diri görüntü sağlar.

Mükemmel pilavın sırları

Pilavın lezzetini artırmak için pirinci önce tereyağı veya margarin ile kavurmayı deneyin. Pilavın pişme suyuna eklenen sıvı yağ da pirinçlerin yapışmasını engeller ve pilavın tane tane olmasını sağlar.

Eğer sade pilav pişiriyorsanız, pişme suyuna ekleyeceğiniz 1-2 çay kaşığı limon suyu, pilavın rengini daha beyaz yapacaktır.

Pilavın pişip pişmediğini pirinç tanesini ancak tadarak anlayabilirsiniz. Taze, yenilebilir yumuşaklıkta ama dişe gelir sertlikte olmalıdır.

Eğer tarifte verilen pişme süresi tamamlandığında pirinçler hala fazla sertse ve pilav suyunu çekmişse, 1/4 ölçü sıcak su ilave edin. Pirinçler bu suyu çekinceye kadar pişirin.

Pişirmede karşılaşabileceğiniz diğer bir problem ise pilavın pişmiş ama lapalaşmış olmasıdır. Bunun da kolayı var. Pilavı çok kısık ateşte bir çatalla havalandırarak, suyunu tamamen çekinceye kadar karıştırın.

Bir ya da iki gün önceden pişirdiğiniz pilavı tekrar ısıtıp yiyecekseniz, ilk günkü gibi tane tane olması için kısık ateşte, 1-2 yemek kaşığı su ekleyerek, karıştırmadan ısıtın. Karıştırmak, pirinç tanelerini kıracağı için tencereyi arada bir sallayarak pilavı alt-üst etmeniz yeterli olacaktır.

Pilavı pişirirken asla karıştırmayın. Çünkü sudaki pirinci karıştırmak nişastanın açığa çıkmasına ve tanelerin birbirine yapışmasına yol açar.

Son olarak artan pilavlarınızı çorbalarda ve sulu yemeklerde kullanabileceğinizi hatırlatmak istiyoruz. Ancak pirinçleri, pişirdiğiniz yemeğe son anda ilave etmeyi unutmayın. Aksi halde zaten pişmiş olan pirinç yumuşar ve dağılarak görüntüyü etkiler.

Pilavın içine Patlıcan

Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda bir süre haşlayın. Daha sonra istediğiniz küçüklükte dilimleyin ve pilav yaparken içine karıştırın.Göreceksiniz pilavınız çok leziz olacak.

Cam kavanoz

Pirinç ve bakliyatların saklanması için cam kavanozları tercih edin.

Pilavınızı tekrar ısıtırken

Pilavınızı tekrar ısıtırken bir kabın içine su koyup bu kabın üzerine pilav tenceresi koyularak ısıtılırsa pilav taneli kalır tazeliğini muhafaza eder.

Arı, sivri sinek sokmalarına karşı

Kesme şekeri hafif ıslatın sokulan kısmın üzerine hafifçe bastırın zehiri alır, kaşınmayı ve şişmeyi önler.

Tuzluğun delikleri tıkanıyorsa

Tuzluklarınıza biraz pirinç ekleyiniz. Bu pirinçler tuzluğun içindeki nemi emerek tuz tanelerinin kuru olmasını sağlar ve tuzluğun delikleri tıkanmaz.

Soğan ve Sarımsak kokusu

Ellerdeki soğan ve sarımsak kokularını giderebilmek için ellerinizi haşlanmış patates ile ovun.